Архіви

Home / Поради для дому / Які жири важче засвоюються організмом людини: Види жирів, які важко перетравлюються

Які жири важче засвоюються організмом людини: Види жирів, які важко перетравлюються

У сучасному житті нерідко ми воліємо харчуватися швидко і зручно, але часто таке харчування включає продукти, що містять велику кількість жирів. Є багато жирів, які організм людини важко засвоює і які можуть завдати шкоди здоров'ю.

Одним із таких видів жирів є трансжири. Вони утворюються в результаті процесу гідрогенізації, під час якої прості рідини перетворюються на тверді жири. Трансжири мають унікальні властивості – вони підвищують термін придатності продуктів і підвищують їх смакові якості. Однак, вживання продуктів з трансжирами пов'язане з підвищеним ризиком розвитку серцево-судинних захворювань, діабету та ожиріння. У зв'язку з цим багато країн вводять заборону на використання трансжирів у харчовій промисловості.

Іншим видом жирів, що важко засвоює організм, є насичені жири. Вони містяться в таких продуктах, як олія, вершкове масло, сир, м'ясо та інші тваринні продукти. Насичені жири можуть підвищувати рівень холестерину в крові, що може призвести до утворення бляшок на стінках артерій та розвитку атеросклерозу. Тому, щоб підтримувати здоров'я серця та судин, рекомендується зменшити споживання насичених жирів у їжу.

Ще одним типом жирів, які не рекомендується потрапляти до організму, є трансжири. Вони утворюються при тривалому нагріванні рослинних олій. Трансжири містяться в швидких перекусах, фастфуді, печиві, тістечках та інших солодких і жирних продуктах.Споживання трансжирів може призвести до підвищеного вмісту холестерину в крові, розвитку серцево-судинних захворювань, а також впливає на обмін речовин і може призводити до розвитку ожиріння та діабету.

Які жири важче засвоюються організмом людини
Тип жируОписПриклади харчових продуктів
Насичені жириТверді жири, які є найбільш важкоперетравлюваними та пов'язані з підвищеним ризиком розвитку серцево-судинних захворюваньОлія пальмова, вершкове масло, сало, яловичина з жирними прожилками
ТрансжириШтучні жири, отримані в процесі гідрогенізації рослинних олій, які також є несприятливими для організму та впливають на рівень холестеринуМаргарин, печиво, чіпси, фастфуд
Жири тваринного походженняЖири, що містяться в продуктах тваринного походження, які можуть бути важчими засвоюваними організмом через високий вміст насичених жирівМолочні продукти, м'ясо, яйця, сири

Які жири краще засвоюються організмом людини?

Ненасичені жири мають низьку температуру плавлення. В організмі вони засвоюються набагато легше, ніж насичені, та виконують більше важливих функцій. Мононенасичені жири підвищують рівень «хорошого» холестерину, також містять Омега-9 жирні кислоти (олеїнова кислота).

Які жири корисніші для людини?

Якщо коротко, то найкорисніші ненасичені жири, менш корисні – насичені тваринні жири, шкідливі та небезпечні – трансжири. Ненасичені жири рослинного походження можна і потрібно вживати щодня.

Які жири легко засвоюються?

Найбільшою біологічною цінністю відрізняються жири з олії холодного віджиму. На відміну від ліпідів тваринного походження, рослинні легко засвоюються та благотворно впливають на роботу шлунково-кишкового тракту, сприяючи повноцінному та правильному травленню.

Який жир не засвоюється?

Тому більше тугоплавкі жири (баранячий, яловичий, свинячий) перетравлюються важче і засвоюються гірше, ніж інші види жирів, у зв'язку з чим при захворюваннях органів травлення вони виключаються з раціону харчування.

  •  
    Previous Post

    Як зробити спідометр для велотренажера

  •  
    Next Post

    Чим нижчий пульс, тим краще: чому низький пульс ва …